A chanoyu célja a harmónia és a béke érzetének megteremtése azok között, akik összegyűltek. A szertartás a tea kínálásának és elfogadásának közös élményéről szól, így a szobában mindenki tisztelettel és körültekintően bánik a másikkal: az is, aki a teát felszolgálja, és az is, akinek felszolgálják. A vendégszeretet kimutatása is benne van ebben az eseményben. Minden egyes teaszertartás egyedi alkalom, és minden akörül forog, hogy a vendégek kellemesen érezzék magukat. A házigazda nagy gonddal választja ki az évszaknak és az adott szertartás témájának leginkább megfelelő chabanát és kakejikut. Ez a részletekre való odafigyelés megjelenik a vendégek személyiségéhez választott cserépedényeknél is: úgy rendezik el őket, hogy a vendégek látószögéből legyenek a legmutatósabbak. Minden mozdulat, még a házigazda testtartása és légzése is átgondolt és kecses, hogy a lehető legszebb legyen.
...olvasd tovább a Japán életmód művészete könyvben.